• +90 543 597 39 34

    Evde EEG Çekimi ile ilgili aklınıza takılan tüm sorular için aramktan çekinmeyin.

    Randevu Talebi
  • "Aşkla ve sevgiyle yapılan herşey güzeldir..."
yılın en  başarılı Nörofizyolog uzmanı

EEG Nedir? Neden Çekilir?

EEG, saçlı deriye yerleştirilen elektrod dediğimiz alıcılar aracılığı ile beyinde oluşan elektriksel aktivitenin kaydedilmesi işlemidir. Epilepsi başta olmak üzere bir çok hastalığın teşhis ve takibinde kullanılmaktadır. Nöbet ile başvuran hastalarda yapılması gereken tetkiklerin başında gelir. Nöbeti olan her hastada EEG'de bozukluk görülmeyebileceği gibi nöbet veya epilepsi rahatsızlığı olmayan kişilerde de EEG'de anormallik görülebilir.

EEG işlemi sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Sık aralıklarla EEG çekilmesinin veya uzun süreli kayıt yapılmasının tıbbi açıdan hastaya hiçbir sakıncası yoktur. Hamileler de dahil olmak üzere her yaştaki bireye kolaylıkla uygulanabilir.

EEG tetkiki; uyanık halde yapılan, yaklaşık 30-45 dakika kadar süren, kısa süreli "Rutin EEG" şeklinde yapılabilir. Rutin EEG'de ortaya çıkmayan anormal elektriksel aktivitelerin uyku ile aktif hale gelebildiği ve bazı epilepsi nöbetlerinin sadece uykuda ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle hem uyku hem de uyanıklığı içeren, daha uzun süreli "Uyku-uyanıklık EEG" tetkiki de yapılabilmektedir.

Kaliteli ve doğru bir çekim için, "EEG Çekimi Öncesi Hazırlık" başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Doğru teşhis ve tedavi için EEG çekiminin kaydedilmesi ve yorumlanması bu konuda tecrübeli ve uzman olan kişilerce yapılması gerektiğini unutmayın!.